Om oss

Historian om OPTIHeat

Optiheat är ett familjeföretag där entreprenörsandan och uppfinnartalangen har gått i arv i generationer. Idén bakom produkterna grundades på 60talet i syfte att ta fram alternativa energisystem för uppvärmning av lokaler och bostäder. Kurt Karlsson som är fadern för idéerna har fört vidare sin kunskap inom familjen.

 

tidslinje

 

 

 

Hela historian började med Kurt en svensk uppfinnare som sökte lösningen av att återvinna överskottsvärme. Han startade Kryotherm och började bygga Sveriges första värmepumpar.

 

Kurt sålde Kryotherm och började titta närmare på att skapa energisystem för varuhus. Han gjorde ett flertal värmesystem med sitt bolag Klimatkyla, bland annat levererade man till IKEA:s varuhus. Under tiden började även hans familj intressera sig för kunskapen om värmesystem.

 

familjen karlssonSönerna Sven-Arne, Bengt-Göran ”Nutte” och Mats-Inge som idag är väldigt duktiga på energisystem började i Kurts bolag Octopus med installation och produktion. Man patenterade en grundvattenvärmepump i 17 länder. Man fick produktions hjälp från USA, Mats-Inge körde till flakmoped till Danmark och utförde service på IKEA:s varuhus, Image05man hade väldigt mycket att stå i. Under samma tid hittade man EPDM slingan som användes som solfångare. Man utvecklade den kända förångaren ”Ispinnen”. Familjen Karlsson gjorde den första referensen med EPDM slingorna och ”ispinnen” i Höör. Det var en verkstads lokal på ca 500 kvadratmeter som visade sig bli början av ett grymt bra energisystem som idag kallas OPTIHeat koncepetet. Familjen Karlsson fortsätter med OPTIHeat konceptet och installerar ett flertal objekt dem kommande åren. Man får bland annat ett stort köpcenter i Söderhamn och ett i Västerås.

 

 

massa-kurt-3

Den första mässan med OPTIHeat konceptet var i Hässleholm 1995

OPTIHeat konceptet blev väldigt populärt och medförde att Sven-Arne bestämde sig för att endast syssla med produktion av golvvärme systemet och med en sakta men säker uppgång. Sven-Arne öppnade bolaget ”OctopusTeknik” där han köpte Octopus pumpen av Kurt. Den första entreprenören hette Bygg & Energigolv AB

 

 

 

 

 

 

danogipsDanogips som är en stor tillverkare av gips startade ett samarbete med Sven-Arne och man döpte bolaget till OPTIHeat. Man sålde ett koncept som kallade ”gipsmetoden” där golvslingor installerades direkt på befintligt trägolv med hjälp av gips ”plank”. Man gjorde också en nedfartsramp till Forsmark som skulle hållas isfri. Efter ca 5års samarbete köpte Sven-Arne tillbaka OPTIHeat av Danogips och flyttade produktionen till Sösdala. Därefter anställdes Christoffer Karlsson som är tredje generationen i familjen Karlsson.

 

 

 

 

Idag har OPTIHeat tillsammans med sönerna tagit fram ett flertal energi system, Sven-Arne tillsammans med Christoffer jobbar dagligen med OPTIHeat-koncepetet, Bengt-Göran driver en energiskola ”KarlssonClimat” som  delvis baseras på OPTIHeat konceptet. Mats-Inge jobbar på Bravida som deras kyl och värmepumps expert. Kurt Karlsson sålde Octopus 2014 till Estland som idag driver sin försäljning i Ukraina.


_DSC5731Verksamheten Optiheat AB ligger idag i Sösdala (Skåne län) och har fortfarande uppfinnartalangen som gått i arv i generationer i företaget och tillverkar idag pannor, golvvärme system, värmeenheter mm.

Detta är vårt team

Vi jobbar med framtidens energisystem!

Lager & Tillverkning

Adrian Lindblom

Ekonomi

Helen Svensson

Innovationsdirektör

Christoffer Karlsson

Verkställande direktör, vd

Sven-Arne Karlsson