Kapitel 4 Isolering

Kapitel 4   Isolering

winter jacketIsolering är ett tunt begrepp. Det man talar om är mindre värmetransport eller dålig värmeledare. Ett rum med mycket låg fuktighet, vatteninnehåll, är god isolering (låg vattenhalt i luften är inte så bra för slemhinnor, ögon m.m.). En jacka med mycket ”fluff” känns varmare än en skinnjacka utan ”fluff”.

”Fluffet” kan vara vilket material som helst, det ska innehålla små rum och minimalt med fukt vilket ger liten luftrörlighet, även kallat konvektion.

 

4.1              Fönster

Glas är inget bra isoleringsmaterial. Så att använda enkelglas i våra fönster är väl ingen bra metod då vi vill spara energi. Däremot så ser vi vattnet i luften kondensera, fönstret blir immigt och det kan frysa på insidan.

Att placera två glas med en luftspalt gör det något bättre, men fortfarande får vi imma på fönstret. Detta är orsaken till att man placerade värmeelementen under fönsterna för att slippa kondens och kallras.

Om man byter ut luftspalten mellan fönsterna mot vakuum eller någon gas med dålig värmekonduktivitet, värmeledning så minskar energigenomflödet.

Man kan bygga detta vidare men frågan är. Vill vi ha så bra fönster, inget värmeflöde genom fönsterna? Risken kan bli att det kan kondensera på utsidan av fönsterna, och då kan vi inte se ut. Det är ju dock ett fönster, ett dyrt sådant.

 

4.2             Tak

Värmen stiger. Har vi hört det förut? Takpannor och trä är också dåliga isolatorer. Att isolera taket är en god idé. Vatten har bra värmelagring. Då det regnar så är det taket som får det mesta av det kalla regnet. Vattnet vill bli uppvärmt av taket, varmt går mot kallt, och det är stora mängder energi det går åt för att värma vattnet.

Vanligaste lösningen för att dra ned på energiförlusterna är att vi isolerar mot taket. Isoleringen består vanligtvis av material med många små rum.

 

4.3             Väggar

rain

En så enkel lösning som att låta taket gå en bit ut från ytterväggen samt att använda hängrännor gör att väggen löper mindre risk att kylas ned av regn. Detta är förstås inte enda orsaken till förluster genom ytterväggarna. Luften är en del av förlusterna. Och blåser det så kyls väggarna ned, är väggarna blöta så förångas vattnet vilket i sin tur kyler ned väggarna (och taket) med större energiuttag.